Pálava – Mikulov a místní víno

Minule jsem povídal o velmi dlouhé túře přes Pavlov až do Mikulova. Prohlídka Mikulova byla zakončena koštovačkou.

Dostane vás na starosti vinař, člověk který zasvětil vínu celý svůj život. Zavede vás do tzv. ďůrky, což je menší místnost se stálou teplotou, kde jsou pouze sudy s vínem, slouží k ochutnávání vína. Nejsou zde stoly, jako například ve vinném sklípku.

Vinařství

Taková místnost má své náležitosti. Správně by zde neměly chodit ženy a každý návštěvník se opře o jeden sud, který si vybere. Dokud se koštuje, nesmíte se přestat opírat.

Ďůrka

Víno se zde chutná v tzv. koštovačkách, což je menší úzká sklenice, která ani trochu nepřipomíná dnešní normalizované sklenice na stopce.

První se chutnají bílá vína, poté růžová a až nakonec červená vína, která stahují chuťové pohárky. Neměly by se konzumovat sýry ani jiné pochutiny, protože by pak byla ovlivněna chuť vína.

Rozlévá se z koštýře, který mívá různé tvary a velikosti.

S vínem si pohrajeme na jazyku, aby zafungovaly všechny chuťové pohárky. Nezkoumáme barvu, která není důležitá. Nehraje se zde ani na stáří, vína se nearchivují a některé odrůdy si přímo vyžadují rychlou konzumaci.

Dalším zákazem pro ženy jsou některé druhy vína, která jsou zřejmě natolik lahodná, že si ho muži chtějí nechat jen pro sebe.

Ochutnali jsme asi deset až patnáct vzorků, mě nejvíce zaujala tato vína: Ryzlink vlašský, Pálava a Klaret. Pokud ho budete chtít ochutnat, vybírejte dobrá vinařství, protože pokaždé chutná trochu jinak.

Ďůrka

Po asi dvouhodinové degustaci, završené velmi silným destilátem se ve velmi dobré náladě můžete najíst přímo v tomto vinařství. Hraje zde lidová hudba a najíte se co hrdlo ráčí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.